SAS Modular-PSU

Nästan Teol. kand. Olof Söderberg ritar och berättar

Nästan som ur en julkalender med 24 luckor växer en SAS modularsynths PSU fram ur händerna på också den oerfarne...

Lucka 1.
Andra har gått iland med detta! Den insikten får ligga till grund för allt det fortsatta arbetet. Om Du någon gång misströster, så minns detta: till och med jag klarade av detta (inte helt utan svårigheter, men det gick)!


Lucka 2.
Titta igenom och skriv ut från nätet instruktionerna, alla fina bilder på vad andra har gjort och vilka problem de mött.
Skriv gärna ut delar av korrespondensen kring problem och designmissar, så att du har dem till hands senare.


Lucka 3.
Notera några viktiga saker inför fortsättningen:
*Zenerdioder och effektmotstånd har för grova ben. - Jaha ja. Vi har inte identifierat några komponenter än, men nu vet vi att vi ska se upp med dessa när vi kommer dit.
*Transistorerna har för korta ben. - Ok, samma sak där, men det finns beskrivningar på hur problemet kan lösas.
*Tyristorerna tycks ha benen på fel ställe. - Också här finns förslag på lösning.


Lucka 4.
Titta igenom alla komponenter som kom med paketet. Sortera dem grovt efter utseendet.


Lucka 5.
Skaffa det som saknas! Du behöver:
2 st 1 Ampere säkringar
1 st nätkabel med lösa trådar där uttaget brukar sitta
Du vill antagligen ha:
1 st säkringshållare som monteras i panelen (för primärsidan, 230V ur väggen)
1 st 500 milliAmpere säkring (också till primärsidan - 230V gör faktiskt ont i fingrarna!)
Kabel till lysdioderna (jag använde en stump TP-kabel)
Det kan vara praktiskt att ha tillhands:
Krympslang med ca 6-7 mm innerdiameter (okrympt)
1 mm borr och lämplig borrmaskin, t.ex. Dremel


Lucka 6.
Identifiera alla delar och jämför med schemat och kretskortet så att du känner igen alla saker, kan skilja dem åt och vet var de ska placeras. En del grejor vet du säkert vad det är (skruvar, kylflänsen...), men andra saker kan vara snarlika varandra och lätta att förväxla. Var noga med:
*De två stora kondensatorerna. De är svarta cylindrar med två små tjocka ben under. Observera att de har ett +ben och ett -ben! -benet är ganska väl utmärkt. *De 4 små gula kondensatorerna. De har också +ben och -ben, men bara +benet är utmärkt med ett litet + och ett lodrätt streck.
*De 4 små röda kondensatorerna är inte likadana! Det finns två som det står 0,1 på - de heter 100nF i scemat. På de andra två står det 1000 på - de heter 100pF i schemat.
*De två likriktarna har ett +ben och ett -ben och två ben däremellan. Titta på kortet så ser du att de ska vändas åt olika håll!Likriktarbrygga
*Notera att IC-kretsarna har en liten prick och en grop i ena änden. Pricken markerar vilket ben som ska sitta i hålet med en fyrkantig lödö. IC-krets LM723
*Det finns 4 kretsar som ser ut ungefär såhär: transistor eller tyristor? Skilj på dem! de som heter MJE3055 är transistorer och ska senare fästas på kylflänsen. De som heter BT152 är tyristorer och ska fästas på själva kortet.
*4 dioder ser nästan likadana ut. De ser ut som rödaktiga motstånd med bara en rand. De med smalare ben och texten 1N4148 heter D4 och D1 i schemat och på kortet. Zenerdioderna (med annan text och grövre ben) heter D5 och D2.


Lucka 7.
Titta nu ett varv extra på komponenterna. Måtta litet på kortet och tänk efter hur sakerna kommer att sitta. Något är konstigt med transistorerna och tyristorerna, så dem kan du vänta med ett tag. Titta dock litet extra noga på zenerdioderna och effektmotstånden. Det är de feta, gråa motstånden med text istället för ringar. Effektmotstånd


Lucka 8.
Nu kommer vi till det första problemet, som jag också upplevde som det största. Som du märker är hålen för zenerdiodernas och effektmotståndens ben för små. Du behöver alltså förstora dem på något sätt. Det bästa är förmodligen att sätta kortet under en pelarborrmaskin med ett 1 mm borr (eller kanske ännu mindre) och försiktigt borra upp hålen en liten smula. Tyvärr har jag inget så litet borr. 3 mm till slagborren är FEL.
Jag tog istället en bit ståltråd och satte i min Dremel och joxade en stund. Det blev större hål, men till priset av att lödöarna förstördes. Aj aj! Hur ska jag nu kunna löda fast sakerna? Jag tittade noga efter vilka andra komponenter som sitter ihop med respektive ände av zenerdioder och effektmotstånd. När jag sedan lödde grejorna böjde jag till benen så att de komponenter som hade friska lödöar fick hjälpa till att hålla tjockisarna på plats. Det blev inte jättesnyggt på undersidan, men det gick.
Tänk bara litet i förväg hur du ska lösa problemet, så ordnar det sig nog.


Lucka 9.
Innan du börjar löda och dona kan det vara bra att repetera monteringsinstruktionerna som skrevs inför VCO-lödandet.


Lucka 10.
Nu är det dags att börja med det skojiga! Mät upp de vanliga motståndens värden (om du inte litar på din förmåga att läsa färgkoderna. Jag är feg och gör både-och) och sätt dem på plats på kretskortet. Magnus (tror jag) tipsade inför VCO-bygget om att löda motstånden från "rätt" sida. Det funkade utmärkt för mig både då och nu. Dessutom blir det riktigt snyggt.


Lucka 11.
Som du säkert märkt har detta kort betydligt grövre kopparbanor än VCO-kortet. Det betyder att det blir litet känsligare med uppvärmningen av komponenter och lödöar. Värm inte för länge på själva komponenten! Om du märker att det går dåligt med någon lödpunkt, ta en liten paus så att saker får svalna en smula. Det är dumt att elda upp sina komponenter.


Lucka 12.
Löd dit motstånden! (Du kanske redan gjort det under lucka 10. Det är ok.) Men kapa inte benen än om du tror att du behöver göra som jag och använda dem i lucka 14.


Lucka 13.
Löd fast dioderna som är märkta 1N4148 och alla kondensatorerna! Tänk på att de röda ska hamna på rätt ställe och att de gula hamnar med + och - åt rätt håll.


Lucka 14.
Nu är det dags för effektmotstånd och zenerdioder. Här kan det alltså vara bra att ha litet andra ben att löda mot om det skulle behövas. Ta det lugnt och se efter så att du verkligen tar rätt ben och löder mot. Det får ju inte bli några kortisar!


Lucka 15.
Löd fast de stora sakerna: säkringshållare, den gröna plinten, de vita kontaktlisterna och så de stora kondensatorerna. Allt åt rätt håll, förstås!


Lucka 16.
Nu är det dags för tyristorn. Titta på bilderna hur det ska bli när det blir klart.
Tag sedan och bör rätt ben åt rätt håll. Om texten är mot dig och benen neråt, ska du böja det vänstraste benet bakåt!


Lucka 17.
a - Löd fast en liten kabelbit i varje tyristors böjda ben.
b - Löd fast tyristorerna med texten mot den stora kondensatorn resp. mot likriktaren. De ska ha sina två raka ben i de hål som det inte står D6 resp. D3 över!
c - Löd fast sladdsnutten i hålet med D6 eller D3 över. Kontrollera igen mot bilden så att det ser rätt ut.


Lucka 18.
Löd - snabbt som attan (men utan att det blir kallödningar) - fast IC-kretsarna. Tänk på att sätta dem åt rätt håll. Löd förslagsvis ett par hörn på varje krets först, så att de sitter på plats, och sedan omväxlande på den ena och den andra kretsen så att de inte blir för varma. Känn efter med fingret på själva kretsen ibland och blås lätt om du bränner dig!


Lucka 19.
Finemang! Nu är det dags för det stora konststycket att fixa till de korta benen på transistorn. Så här gjorde jag:
a - Jag lödde tre avklippta komponentben i de tre hålen för varje transistor.
b - Måtta med kylflänsen på baksidan av kortet. Se så att skruvhålen stämmer och att de nylödda benen kommer ordentligt genom de avlånga hålen. Tre ben ska igenom varje avlångt hål, och det får inte vara så trångt att det kan bli kortslutning. Måtta också med transistorn så att du har klart för dig hur den ska sitta. Så här ser hålen i flänsen ut: fästhål i kylflänsen Transistorn ska sitta i det översta hålet enligt denna skiss!


Lucka 20.
Nu kommer vi till avsnittet att isolera skruvar, distanser, mm. Samt att montera ihop alltsammans!
Så här gjorde jag:
Krympslang är din vän! Jag trädde en av distanserna på litet ståltråd, och trädde en snutt krympslang utanpå distansen - nästan en cm krympslang utanför distansens ändar. Så värmde jag, och si: Slangen krympte ihop omkring distansens ändar så att den blev nästan perfekt inkapslad!
Så ansade jag kanterna så att slangen bara omslöt själva distansen - inga "ändar"!
Detta gjordes sedan på alla distanserna.
Titta nu på kortet. Om distanserna är välisolerade så är det ingen risk att de kortsluter några lödpunkter på kortets undersida. På ovansidan sitter ju muttrarna, men jag tycker att de sitter på betryggande avstånd från alla komponenter, så de är inte farliga om de blir strömförande. Bra!
Då monterar vi:

Skruv
Bricka
Transistor
Isolerskiva (liten orange sak)
Litet överbliven slang (för att isolera skruven där den går denom flänsen)
Kylflänsen
Isolerad distans
Kretskort
--Så ser det ut på två ställen. De två andra ställena har bara:
Skruv
Bricka
Kylfläns
Isolerad distans
Kretskort
En massa händer och smala fingrar går det åt, men det funkar faktiskt om man pillar litet...
Så skruvas muttrarna på plats. Jag fick inte plats med brickor på de som fäste transistorerna, men jag tror inte att det gör något. Drag åt skruvarna måttligt!


Lucka 21.
Rackarns! Jag glömde ju att ansluta lysdioderna! Jag vill ha mina lysdioder på panelen, så jag behöver en bit kabel mellan PSUn och denna kommande panel. Det ordnades lätt med en snutt TP-kabel. 4 trådar går åt. Lokalisera 0 och + resp. - och 0 på diodanslutningarna och löd försiktigt nu när det är mycket annat runt omkring.
Tips: Om du har kortet med de vita kontakterna mot dig, så är vänster sida -15V och höger sida +15V. På samma sätt är det med lysdiodsanslutningarna: +benet ansluts till höger och -benet till vänster.
Lysdioderna har olika långa ben. Det långa är +benet och det korta är -benet. De brinner inte upp om du kopplar fel, men de lyser inte heller. Lysdiod med olika långa ben


Lucka 22.
Anslut nu transformatorns gula tåtar till nätspänningen. Jag monterade en sladdströmbrytare och primärsäkring för säkerhets och bekvämlinghets skull. Kolla så att du får ut ca 20V växelspänning mellan blå och brun tåt och mellan grön och röd tåt. Slå av strömmen igen.


Lucka 23.
Anslut transformatorns tåtar till den gröna plinten. Brun och blå är ett par och röd och grön är det andra. Tomt i mitten. Anslutningar
Sätt i 1A säkringar i säkringshållarna. Slå på strömmen. Om inget brinner, vänta några sekunder och slå av igen. Känn med ett finger på komponenterna. Är något varmt? Inte det? Bra!


Lucka 24. Julafton!!
Slå på strömmen igen. Mät likspänningen på de vita kontakterna. Innåt mot kortet ska det vara +15V, ytterst ska det vara -15V och i mitten är nollan. Mät mellan nollan och -pinnen och vrid sedan på trimpotentiometerns skruv något eller några varv tills spänningen är precis -15,00V. Gör likadant på +sidan: mät mellan nollan och +pinnen och skruva på den andra trimpotentiometern tills spänningen blir precis +15,00V.

Om du valt röda dioder har du nu skapat julstämning!
Om du har blå dioder får du fixa klart VCO:n så att du kan få någon sorts stämning i alla fall!


Grattis! Du har byggt ett PSU till din modularsynth!

Denna sida har knåpats samman av Olof Söderberg.